facebook Plataforma Sant Boi facebook Plataforma Sant Boi facebook Plataforma Sant Boi
Plataforma Sant Boi
 
 
 
 
 
Llevant - La Parellada
 
  Projecte Municipal

 


El desembre del 2020, el Tribunal de Justícia de Catalunya va declarar NUL de ple dret el pla urbanístic que l’Ajuntament va projectar amb la construcció de 274 habitatges nous i un Hotel a la zona del carrer Llevant i la Parellada. Tot i això el govern local vol recórrer la decisió.

Hem de posar en risc la nostra façana de ciutat e identitat de ciutat del medi ambient?

Defensem el poble!

 
 
 
  Cronología
Febrer de 2004

- A Can Massallera i de la mà de l’Anna Simó, en aquells moments Consellera del Govern de la Generalitat de Catalunya, Esquerra presentà la proposta de la Parellada: Història, natura i oci. El pes de les noves construccions havia de ser el mínim, el sòl municipal
havia de ser per a equipaments amb poc impacte constructiu (pistes de bàsquet, circuit bicicletes,...) orientats a l’esport, seguint el que ja hi havia a la zona i sobretot, conforme ens acostéssim al Llobregat (del qual es volia recuperar l’accés), la presència d’arbrat propi de les arbredes fluvials. Una devesa com la de Girona però a Sant Boi. Un espai de transició entre la ciutat i el seu nucli històric cap a la zona agrícola i la zona fluvial. Respectant la imatge iconogràfica de la ciutat. Un espai cridat a ser un parc metropolità, a peu dels camins d’accés al riu i d’interrelació amb les poblacions veïnes, porta d’entrada al nucli històric i al seu conjunt museístic i patrimonial.

 
Any 2012
– Esclata en mig del Parc Agrari la proposta de construir una mena de Vegas a Europa, el conegut com “Euro-Vegas”. Aquest projecte afectava de ple la zona agrícola, més avall de la C-245 però no construïa directament sobre de la Parellada, situada més al nord. No cal dir la reacció en contra de moltíssims santboians i santboianes, començant per la formació política que represento i aixoplugats sota la Plataforma Aturem Eurovegas. Per sort aquest projecte també va fracassar però hi va haver una derivada per part dels ajuntaments que havien d’acollir Eurovegas i que ha acabat afectant, aquest cop si, a la Parellada/Oasis.
Fins aquell moment, urbanísticament la Parellada era un full en blanc. Quan al setembre de 2012 queda descartat Eurovegas, el 7 de setembre es produeix en aquesta mateixa sala de Plens una roda de premsa on els alcaldes, començant per Sant Boi, on es reclama una alternativa econòmica a la no arribada d’Eurovegas. I al maig del 2013 ens trobem amb la signatura del Protocol de col·laboració entre l’administració de la Generalitat i els ajuntaments de Cornellà, Sant Boi, Viladecans i Gavà per al esenvolupament econòmic i la cohesió social d’aquests municipis”, protocol que dona lloc al PDU del Delta del Llobregat.
 
Octubre de 2015
Els veïns del sector d’Oasi-La Parellada són alertats per el GM d’ERC de que hi ha un planejament urbanístic que afecta al seu territori, en cap moment son informats per l’ajuntament.  
Novembre de 2015
Els veïns demanen una citació amb l’ajuntament per a aconseguir una explicació sobre el planejament. Allà es citen amb Maria Salines, Arquitecte en cap, on aquesta ensenya uns primers plànols del projecte urbanístic. En aquest plànols ni el terreny dels veïns ni els horts es veuen afectats pel mateix planejament.  
Gener de 2016
Coincidint amb la dimissió de Santi Vila, s’aprova un planejament urbanístic completament nou sense informar-ne als veïns.  
Febrer de 2016
Els veïns s’assabenten per un veí propietari d’una immobiliària de l’aprovació del pla. Novament, l’ajuntament no ha informat de res. En aquest nou projecte es contempla la construcció de 274 nous pisos, molts dels quals dins el terreny dels veïns dedicats al cultiu d’horta, expropiant aquests terrenys i obligant als veïns a pagar part de les despeses de la nova urbanització.  
Març de 2016
Es donen 10 dies per a presentar recurs contenciós al projecte. Per una banda,
els veïns afectats es presenten com a acusació particular el 17/03/2016, també ho fa el grup
municipal ERC amb DEPANA el mateix dia, i finalment Gent de Sant Boi també s’hi va adherir.
 
Abril de 2016
L’ajuntament cita als veïns afectats. Aquest cop, en dues reunions separades,
dividint als veïns. El teixit veïnal es posa d’acord per a assistir tots plegats a ambdós sessions. A
la reunió compareixen el tinent d’alcalde Carcelen i Maria Salines, l’arquitecte.
 
Agost 2016
Els veïns es citen amb INCASOL, on els atén Carlota Mesas, qui acull una proposta presentada pels veïns com alternativa a la urbanització.  
Agost de 2016
Els veïns presenten una instància al ajuntament amb plànols d’una nova proposta per a mostrar el rebuig al pla i que d’aquesta manera no afecti a la seva horta.  
Octubre de 2016
Els veïns, amoïnats, es citen amb el departament de territori, amb Josep Armengol, qui els informa que el pla va ésser aprovat per Santi Vila abans de marxar i confirma que amb voluntat política es pot arribar a una solució.  
Setembre de 2019
Es perden els judicis referents al contenciós. El pla tira endavant inclús amb l’oposició ciutadana.  
Gener de 2020
Es fa una al·legació al PDVU rebutjant la nova urbanització del sector Llevant- La parellada per part de la recentment nascuda Plataforma en Defensa dels Bens comuns.  
Febrer de 2020
Es presenta una moció al ple demanant la obertura d’un procés participatiu veïnal rebutjant el pla del sector Llevant-La parellada. Es tomba la moció malgrat el suport d’ERC i Podem-EUiA.  
Desembre de 2020
El TSJC declara nul de ple dret el PDU dels sectors econòmics del Delta on estava inclòs aquest pla urbanístic Municipal. Les irregularitats en la concessió de permisos van fer tombar els plans de construcció d’habitatges i hotel. El govern del PSC i Sant Boi En Comú anuncien que recorreran la decisió.  
     
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plataforma dels bens comuns de Sant Boi de Llobregat